16 Μαΐου 2014

Η νέα γενιά Δημοτικού Συμβούλου: Να συμβούλευεται τους δημότες πριν συμβουλεύσει τον Δήμαρχο!!Το μοντέλο του Δημοτικού Συμβούλου που στρογγυλό κάθεται σε μια καρέκλα και νομίζει οτι αυτός ειναι και κανένας άλλος μονο και μονο επειδη τον ψήφισαν, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ακόμα και σε αυτο το σαθρό πολιτικο σύστημα όπου κυριαρχει η λογικη της ανάθεσης κι ο δημότης ειναι αποκλεισμένος απο ολες τις θεσμικές λειτουργίες του Δήμου του, υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει τρόπος ο δημότης να έχει ενεργο ρολο στα πράγματα. Υπάρχει τρόπος ο Δημοτικος Σύμβουλος να προσφέρει την δυνατότητα στον δημότη να έχει αυτόν τον ενεργο ρολο. Αρκει να υπάρχει βούληση.

Πως μπορει ο Δημοτικος Σύμβουλος να προσφέρει αυτην την δυνατότητα;

1) Με το να συζητάει με τους δημότες τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την συνεδρίαση.

Διότι λαμβάνοντας υπ'οψιν τις γνώμες των δημοτών μπορει να βελτιώσει την δικη του γνώμη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ή ακόμα και να του ανατραπει μια λάθος ψήφος που θα έδινε αν δεν επικοινωνούσε μαζι τους.

2) Με το να υποβάλλει τις προτάσεις των δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να τεθούν σε ψηφοφορία.

Διότι δεν υπάρχει σημαντικότερη εκδήλωση της αγάπης και του ενδιαφέροντος ενος δημότη για τον τόπο του απο το να έχει την δύναμη να καταθέτει ελεύθερα και άφοβα την πρόταση του για να λυθει ενα προβλημα ή απλα να σημειωθεί πρόοδος σε έναν τομέα αρμοδιότητας του Δήμου.

3) Με το να ασκει έλεγχο στην παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου στο Δ.Σ.

Διότι ναι μεν, ο Δημοτικος Σύμβουλος ασκει τα καθήκοντα του κατα συνείδηση σύμφωνα με τον νόμο, αυτο ομως δεν σημαίνει οτι δεν ειναι ηθικά υπόλογος στην κοινωνία που τον επέλεξε και αρα υποχρεωμένος να λογοδοτεί για τις πράξεις του και τις ενέργειες του.

Αυτη θελω να πιστευω πως ειναι μονο η αρχη, ώστε να δοκιμάσουμε και να εξελιξουμε το πλαίσιο λειτουργίας του νέου τύπου Δημοτικού Συμβούλου. Του Δημ. Συμβουλου της επομενης γενιας. Κυριολεκτικα και μεταφορικα. Απο εκει και πέρα, είτε είμαι είτε δεν είμαι στις επιλογές των συμπολιτών μου, θα ήταν μεγαλη μου χαρα να συζητησω με όποιον νεο Δημοτικό Σύμβουλο ενδιαφέρεται, σχετικα με το πως μπορούν μα λειτουργήσουν αυτα τα εργαλεία στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου