23 Αυγούστου 2014

Χωρίς επικυρωμένη άδεια η χρήση της παραλίας στο Καλο Λιβάδι...

Για την εκμετάλλευση της παραλίας στο Κάτω Λιβάδι της Μυκόνου προσήλθε μόνο ένας πλειοδότης στον οποίο και κατακυρώθηκε η εκμίσθωσή της για την άσκηση δραστηριοτήτων θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
Για την εκμετάλλευση της παραλίας στο Κάτω Λιβάδι της Μυκόνου προσήλθε μόνο ένας πλειοδότης στον οποίο και κατακυρώθηκε η εκμίσθωσή της για την άσκηση δραστηριοτήτων θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
Δεν είχε προσυπογραφεί από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και του ιδιώτη που εκμίσθωνε μέρος του αιγιαλού στην περιοχή Κάτω Λιβάδι Μυκόνου, εκεί όπου συνέβη το δυστύχημα στις 11 Αυγούστου 2014 με θύμα ένα δεκάχρονο αγόρι. Αυτό προκύπτει από το πόρισμα που απέστειλε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπυρίδων Σπυρίδων, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο. Τη διενέργεια της σχετικής έρευνας είχε παραγγείλει ο κ. Ντινόπουλος έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν παραβάσεις στη διαδικασία εκμίσθωσης του αιγιαλού.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η τελευταία σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και του ιδιοκτήτη μισθωτή δεν έχει προσυπογραφεί ακόμη από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε περαιτέρω έρευνα από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως το συνολικό μίσθωμα για όλη την τουριστική περίοδο, που καταβάλλει ο ιδιώτης στον Δήμο Μυκόνου, ανέρχεται στο εξαιρετικά χαμηλό ποσό των 1.500 ευρώ. Οσον αφορά το τέλος που καταβάλλει προς το Δημόσιο, είναι μόλις 300,20 ευρώ (το 20% του μισθώματος). Ο κ. Ντινόπουλος ζήτησε και για το θέμα αυτό περαιτέρω έρευνα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Μια διαφωνία

Σύμφωνα με το πόρισμα του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμος Μυκόνου προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την προκήρυξη φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την ενοικίαση των παραλιών. Για τη συγκεκριμένη παραλία προσήλθε ένας πλειοδότης (ο ιδιώτης που παρείχε και θαλάσσια μέσα αναψυχής, όπως φουσκωτά κ.λπ.), ο οποίος –σύμφωνα με το πόρισμα– είχε καταθέσει όλα τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά. Στις 17 Ιουλίου η Οικονομική Επιτροπή κατακύρωσε στον συγκεκριμένο ιδιώτη την εκμίσθωση της παραλίας για την άσκηση δραστηριοτήτων θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μέλος της Επιτροπής Δημοπρασίας δεν υπέγραψε το πρακτικό, επικαλούμενη έγγραφο αστυνομικού τμήματος προς την Κτηματική Υπηρεσία (με κοινοποίηση στον Δήμο Μυκόνου), με το οποίο ζητούσε αυτοψία στον χώρο, καθώς είχε υποβληθεί μήνυση στον εν λόγω πλειοδότη γιατί είχε διαπιστωθεί πως είχε τοποθετήσει ομπρέλες χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής που αρνήθηκε να υπογράψει την παραχώρηση, σε επαγγελματίες (ακόμα και σε συγγενείς τους πρώτου βαθμού) για τους οποίους έχουν διατυπωθεί παράπονα από λουόμενους (έγγραφα ή προφορικά) μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό. Το δικαίωμα αυτό δεν άσκησε η πλειοψηφία της Επιτροπής στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το πόρισμα

Το πόρισμα πάντως του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αναφέρει πως ο Δήμος Μυκόνου, όσον αφορά την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού στο Καλό Λιβάδι για την άσκηση μέσων θαλάσσιας ψυχαγωγίας, εφάρμοσε τα προβλεπόμενα, από τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση και το προεδρικό διάταγμα. Το δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα συνέβη στις 11 Αυγούστου, όταν 10χρονο παιδί που επέβαινε σε φουσκωτό-παιχνίδι, το οποίο έσερνε πίσω του ταχύπλοο σκάφος, βρέθηκε στη θάλασσα. Ο χειριστής του σκάφους πραγματοποίησε ελιγμό και χωρίς να το αντιληφθεί τραυμάτισε θανάσιμα το μικρό παιδί. Εχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον οδηγό και στον ιδιοκτήτη του σκάφους. Η δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη.
http://www.kathimerini.gr/
Έντυπηhttp://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου