8 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Μύκονο τη διαφθορά την παίρνει ο άνεμος...

«Μυκονιάτης γέννημα θρέμμα, δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος, δήμαρχος. Σε κάθε περίπτωση ένας ενεργός πολίτης που πιστεύω ότι τίποτα στη ζωή δεν μας χαρίζεται και ότι όλα απαιτούν πολλή δουλειά και πολύ μεράκι. Πάντως να είστε βέβαιοι ότι εάν μου λέγατε πριν από ένα χρόνο ότι θα κατέβαινα για δήμαρχος, θα σας έλεγα ότι δεν είναι και το πλέον πιθανό».
Διαφάνεια - Συμμετοχή - Εξωστρέφεια: το τρίπτυχο του νέου δημάρχου Μυκόνου, Κώστα Κουκά Διαφάνεια - Συμμετοχή - Εξωστρέφεια: το τρίπτυχο του νέου δημάρχου Μυκόνου, Κώστα Κουκά Ετσι μας συστήνεται ο νέος δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς, ετών 32, κάτοχος δύο πανεπιστημιακών πτυχίων: της Νομικής του Πανεπιστημίου Θράκης και του τμήματος Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών, από το ίδιο πανεπιστήμιο. Το πρώτο μεταπτυχιακό του το έλαβε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, στις «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές». Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα μας μιλά για το όραμά του για τη Μύκονο, τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης του δήμου, την ανάδειξη της Δήλου.
* Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;
- Από την αίσθηση που είχα από την επαφή μου με τον κόσμο. Λόγω επαγγέλματος, λόγω ηλικίας, αλλά και λόγω χαρακτήρα βρισκόμουν καθημερινά με πολλούς ανθρώπους και αντιλαμβανόμουν -όσο πλησίαζαν οι μήνες για τις εκλογές- ότι υπήρχε η ανάγκη για μία νέα αρχή. Για σύνθεση απόψεων, ήπιο πολιτικό λόγο, νέο όραμα για το νησί. Οταν είδα τη δυναμική στους νέους ανθρώπους και έκανα τις πρώτες κουβέντες με σοβαρούς και καταξιωμένους Μυκονιάτες, με θετική κατάληξη, αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο. Ηταν μία πολύ δύσκολη εκλογική διαδικασία, αλλά τη χάρηκα πολύ, γιατί σε καμία στιγμή της δεν έκανα έκπτωση στις αρχές και τις αξίες μου.
«Η Μύκονος προσελκύοντας επωνύμους και υψηλού εισοδήματος τουρίστες κερδίζει και σε έσοδα, και το κυριότερο, σε φήμη» «Η Μύκονος προσελκύοντας επωνύμους και υψηλού εισοδήματος τουρίστες κερδίζει και σε έσοδα, και το κυριότερο, σε φήμη»* Τα τελευταία χρόνια ανέκυψαν σκάνδαλα κακοδιαχείρισης. Πώς θα τα ξεπεράσει το νησί;
- Με την απονομή δικαιοσύνης μέσα από τα αρμόδια δικαστήρια (που είναι και τα μόνα που μπορούν να κρίνουν βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων) και πέρα και πάνω από όλα με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών διαφάνειας, ώστε όλοι να αντιληφθούν ότι υπάρχει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς. Εγώ προσωπικά μπορεί να συγχωρήσω λάθη, να κατανοήσω ολιγωρίες, να σεβαστώ διαφορετικές απόψεις. Για ένα πράγμα όμως θα είμαι αμείλικτος: για τα ζητήματα σεβασμού του δημόσιου χρήματος και της εντιμότητας της δημοτικής αρχής.
* Ποιες οι βασικές αρχές της πολιτικής σας για τη Μύκονο;
- Διαφάνεια - Συμμετοχή - Εξωστρέφεια. Διαφάνεια γιατί όπως είπα είναι αδιαπραγμάτευτη θέση αρχής. Συμμετοχή γιατί μόνο αυτή διασφαλίζει την απαραίτητη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και επιτρέπει την αξιοποίηση όλων των υγιών και σοβαρών δυνάμεων του νησιού, που θέλουν να προσφέρουν. Και εξωστρέφεια, γιατί όταν φέτος η Μύκονος έχει δεχθεί 2 εκατομμύρια επισκέπτες, αντιλαμβάνεστε ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο κοινό και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
* Στις πρώτες 100 μέρες ποιες βασικές προτεραιότητες θα δρομολογήσετε;
- Κατ' αρχάς την κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων ώστε να υπάρχει μία συνεκτική και σοβαρή ομάδα συνεργατών για τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τη διοικητική αναδιοργάνωση του δήμου. Δεύτερον, την προετοιμασία για την επόμενη τουριστική σεζόν ώστε να ανταποκριθούμε όλοι στις απαιτήσεις των εκατομμυρίων επισκεπτών μας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα δρομολογήσουμε την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, θα διασφαλίσουμε την καθαριότητα, την οδοποιία και θα ακολουθήσουμε ένα επιθετικό και στοχευμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής. Ειδικά δε για τη νέα τουριστική σεζόν θα ξεκαθαρίσουμε προς όλους ότι ο καλύτερος δρόμος για την επιτυχία είναι το μέτρο, η σύνεση και η υπευθυνότητα. Ο σεβασμός στους κανόνες και στους νόμους, αλλά το κυριότερο ο σεβασμός στον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Τρίτον, τις επαφές με θεσμικούς φορείς της Πολιτείας ώστε οι αποφάσεις για τη Μύκονο να λαμβάνονται με βάση τα πραγματικά και όχι τα τυπικά δεδομένα. Οι κρατικές υπηρεσίες πρέπει να στελεχώνονται και να χρηματοδοτούνται για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων κατοίκων και όχι μόνο του μόνιμου πληθυσμού. Είναι αδιανόητο σε νησιά όπως η Μύκονος να είναι υποστελεχωμένες αν όχι ανύπαρκτες οι κρατικές υπηρεσίες και τα Σώματα Ασφαλείας.
* Εχετε κατά νου κάποιο μοντέλο ανάπτυξης για το νησί;
 - Ενα μοντέλο ανάπτυξης με υψηλό επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών για τους επισκέπτες, αλλά και ποιότητα ζωής όλο το χρόνο για τους κατοίκους. Με οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης - αποχέτευσης και καθαριότητας, με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με ενίσχυση των σχολικών και αθλητικών υποδομών, με συγκεκριμένες πολιτιστικές δράσεις. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, γιατί ο πραγματικός μας πλούτος είναι οι φυσικές ομορφιές του νησιού. Και κάτι άλλο. Κανένα αναπτυξιακό σχέδιο, όσο ολοκληρωμένο και στοχευμένο και εάν είναι, δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα. Τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το χαμόγελο, την ανθρωπιά και την ευγένεια.
* Σας ικανοποιεί η μονοδιάστατη εικόνα της κοσμοπολίτικης Μυκόνου;
- Το κάθε μέρος και η κάθε περιοχή για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές τουριστικό περιβάλλον πρέπει να έχει συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και πάνω από όλα διακριτή ταυτότητα. Η Μύκονος προσελκύοντας επωνύμους και υψηλού εισοδήματος τουρίστες κερδίζει και σε έσοδα και το κυριότερο σε φήμη. Επειδή όμως στρατηγικό μας στόχο πέρα από την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, αποτελεί και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θα επενδύσουμε στην ανάδειξη και την αξιοποίηση και των άλλων πλεονεκτημάτων του νησιού, πέρα από την παραδοσιακή ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Θα αναδείξουμε εκ νέου τη Δήλο, ως μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, θα αξιοποιήσουμε χώρους με ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον, θα προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα και την ξεχωριστή μυκονιάτικη κουζίνα και άλλα πολλά, που θα επιτρέψετε να τα παρουσιάσουμε σταδιακά.
Τοπικοί άρχοντες στο εδώλιο
«Τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το χαμόγελο, την ανθρωπιά και την ευγένεια» «Τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το χαμόγελο, την ανθρωπιά και την ευγένεια»Μπορεί φέτος το νησί να κατακλύστηκε από τουρίστες, η ζήτηση να ήταν αυξημένη και οι τιμές στα ξενοδοχεία ανεβασμένες, μπορεί να έκανε διακοπές σε αυτό ο Ρονάλντο και άλλοι αστέρες της μπάλας και της τιβί, όμως τα συγκλονιστικά συνέβησαν πέρσι στο νησί. Τότε ο εισαγγελέας Εφετών Σύρου είχε στείλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σοβαρά αδικήματα, που αφορούν τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Μυκόνου, τοπικούς άρχοντες του νησιού.
Ο ίδιος είχε εισηγηθεί την παραπομπή των οκτώ κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να λογοδοτήσουν για όσα τους αποδίδονται ότι τέλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους. Φέτος οι ιδιοκτήτες του Nammos τζίραραν στη συναυλία του Χούλιο Ιγκλέσιας και του Αντώνη Ρέμου περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του το ποσό των 500.000 ευρώ από ΦΠΑ. Το 2009 είχαν επιβληθεί φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 3.972.930 ευρώ στο μπαρ Nammos, καθώς και σε επιχειρήσεις εστίασης που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, ύστερα από τακτικό φορολογικό έλεγχο που είχε διενεργήσει το ΣΔΟΕ για τις χρήσεις 2007-2008. Τον Αύγουστο ένα δεκάχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του στη διάρκεια θαλάσσιου παιχνιδιού στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου