9 Μαΐου 2015

Δεν δίνουν τα αποθεματικά τους οι Δήμαρχοι !

Πριν από λίγο οι Δήμαρχοι αποφάσισαν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ να μην δώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκτός αν η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το καυτό θέμα των διαθεσίμω από τους Δήμους και την μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Κυβέρνηση.
Οι Δήμαρχοι αποφάσισαν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Χαλκιδική να μην δώσουν τα αποθεματικά τους εκτός αν η Κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα , η επίλυσή του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων. Μάλιστα οι Δήμαρχοι δεσμεύονται πως σε αυτήν την περίπτωση θα τα δώσουν άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουν για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων.
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.
Απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ψήφισε κατά πλειοψηφία την παρακάτω απόφαση για το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων:
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που διεξήχθη στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου, τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους Δήμους να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά από ενδελεχή συζήτηση , κι αφού ελήφθησαν υπόψη:
· Το κλίμα ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το εθνικό συμφέρον.
· Η ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος της Κ.Ε.Δ.Ε. και τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ανταποδοτικά τέλη κάθε μορφής από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, τα οποία πρέπει να κατατεθούν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και να επενδυθούν σε ρέπος .
· Η ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, στη βάση των αιτημάτων της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δέσμευση τα κονδύλια που αφορούν είτε ποσά που έχουν κατατεθεί σε συνεταιριστικές τράπεζες, είτε έχουν ήδη δεσμευτεί στους προϋπολογισμούς των Δήμων για να πληρωθούν έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
· Το γεγονός ότι η ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μονομερή πράξη από πλευράς της Κυβέρνησης, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
· Το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη απάντηση στο έγγραφο που της απέστειλε η Κ.Ε.Δ.Ε., με το οποίο ζητά διευκρινήσεις σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων που θα επενδύσουν υποχρεωτικά οι Δήμοι σε ρέπος του Δημοσίου.
· Η νομική δυνατότητα που έχει η Κυβέρνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητα, εκδίδοντας είτε διαπιστωτικές πράξεις , είτε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου , χωρίς να απαιτείται απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων , αναλαμβάνοντας η ίδια εξολοκλήρου την ευθύνη για το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής.
· Το γεγονός ότι δεν προσδιορίζεται χρονικά η ισχύς λήξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα να τίθεται σε αμφισβήτηση η οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια των Δήμων
Αποφασίζουμε:
1. Να εμμείνουμε στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.
2. Να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε. τα οποία ακόμη εκκρεμούν , προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο Δ.Σ. και Γενική Συνέλευση των Δημάρχων.
3. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα , η επίλυσή του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων , δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων . Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου