25 Οκτωβρίου 2015

Το Εξώφυλλο της VOGUE δεν Είναι το Χειρότερο Πράγμα Αυτή τη Στιγμή στην Μύκονο.



Φωτογραφία από VOGUE
Στον πλανήτη της μόδας αυτές τις ημέρες αρκετός λόγος έχει γίνει για το τελευταίο εξώφυλλο της VOGUE Paris. Στο τεύχος Νοεμβρίου του διάσημου περιοδικού απεικονίζεται η 23χρονη Mica Arganaraz να ποζάρει στο φακό του διάσημου φωτογράφου Mario Testino με ένα όσο και να το πεις φολκλόρ και παραφορτωμένο φόντο από την Μύκονο. Ο κόσμος της μόδας έχει διχαστεί, οι πιστοί αναγνώστες του περιοδικού επίσης, ανοίγοντας την συζήτηση για το αν είναι ή όχι τραγικό το εξώφυλλο.
Βέβαια, το εξώφυλλο της VOGUE δεν είναι το χειρότερο πράγμα αυτή τη στιγμή στην Μύκονο. Στον πλανήτη «ελληνική πραγματικότητα» και «ελληνική εκπαίδευση» πίσω από την illustration απεικόνιση της Μυκόνου ως το place to be, οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου καταγγέλλουν μία άλλη πλευρά του νησιού των ανέμων για την οποία κανείς δεν μιλά.
Το ΕΠΑ.Λ της Μυκόνου στο οποίο αυτή τη στιγμή φοιτούν 94 παιδιά έχει σοβαρές ελλείψεις σε αναπληρωτές καθηγητές ακόμα και για βασικά μαθήματα. Αν και βρισκόμαστε στα τέλη Οκτώβρη και η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει από τις 11 Σεπτεμβρίου τα κενά αυτά δεν έχουν καλυφθεί. Αφορούν καθηγητές πληροφορικής, αγγλικών, μαθηματικών, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, νομικό, οικονομολόγο και φυσικό. Προκειμένου να ασκηθεί πίεση για να βρεθεί λύση, οι μαθητές πραγματοποίησαν τριήμερη κατάληψη που έληξε σήμερα Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «περιμένουμε το αποτέλεσμα των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί για την στελέχωση του σχολείου και αν δεν δοθεί κάποια λύση θα επανέλθουμε δυναμικότερα με την συμπαράσταση και των γονέων μας. Σας ξαναλέμε ότι ο λόγος που διαμαρτυρόμαστε είναι γιατί δεν έχουμε καθηγητές να κάνουμε μάθημα».

H φωτογραφια από την κατάληψη του ΕΠΑ.Λ. στη Μύκονο είναι ευγενική παραχώρηση του Θάνου
Όπως μου λέει ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Ρουσουνέλος: «Το πρόβλημα ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αφού δεν έχουν τοποθετηθεί 8 καθηγητές και για τις ειδικότητες που έχει το σχολείο αλλά και για τα μαθήματα γενικής παιδείας, όπως ο μαθηματικός. Τα παιδιά πρέπει να δώσουν πανελλήνιες και δεν έχουμε μαθηματικό», σχολιάζει ο κ. Ρουσουνέλος.
«Η απάντηση που δόθηκε από την δευτεροβάθμια και ισχύει για όλη την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχουν καθηγητές. Δεν είναι μόνο στην Μύκονο το πρόβλημα και ούτε μόνο στο ΕΠΑΛ. Τα δύο δημοτικά σχολεία στη Μύκονο λειτούργησαν με καθυστέρηση στις 25 Σεπτέμβρη αντί στις 11 γιατί δεν είχαν δασκάλους. Πάντως δεν πιστεύω ότι θα χάσουν την χρονιά. Πιστεύω θα βρει την λύση το υπουργείο απλώς έχουμε πιεστεί πάρα πολύ πλέον και έχουν περάσει 50 ημέρες χωρίς το σχολείο να έχει στελεχωθεί».



Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια είναι για τους μαθητές της Γ' λυκείου που στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα κληθούν να εξεταστούν για την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα για τα οποία ακόμα δεν έχουν καν ξεκινήσει την ύλη. Την ίδια ώρα πολλοί από τους μαθητές σκέφτονται να στραφούν σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα, χωρίς όμως οι γονείς να έχουν πάντα την οικονομική δυνατότητα να τους στηρίξουν.
Ο Θάνος είναι μαθητής στην τρίτη λυκείου και μέλος στο 15μελές. Όπως μου λέει «έχω 2 καθηγητές μέχρι στιγμής και κάνουμε 3 μαθήματα. Μου λείπει μαθηματικός που είναι πολύ σημαντικός γιατί το μάθημά του είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο. Κάναμε κατάληψη και πλέον σκεφτόμαστε να μην μείνουμε απαθείς. Θα ενημερώνουμε τον κόσμο μέσα από τα ΜΜΕ και ελπίζουμε να έρθει κάποιος καθηγητής».
«Εγώ σκέφτομαι να ξεκινήσω φροντιστήριο. Αν είχαμε ξεκινήσει τα μαθήματα δεν θα πήγαινα, αλλά αφού δεν έχουμε ξεκινήσει, θα πάω φροντιστήριο. Είμαι καλός μαθητής και θα μπορούσα να τα καταφέρω και μόνος μου, αλλά τώρα δεν έχω καν την ύλη», καταλήγει ο Θάνος.

Η φωτογραφία από την κατάληψη του ΕΠΑ.Λ. στη Μύκονο είναι ευγενική παραχώρηση του Θάνου.
«Δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώνω φροντιστήρια», μου λέει μητέρα μαθήτριας της Γ' Λυκείου. «Δεν έχει όλη η Μύκονος τη δυνατότητα αυτή. Δεν είναι όλη η Μύκονος πλούσια, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με 700 ευρώ. Η κόρη μου πηγαίνει στο σχολείο 3 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες και αυτό είναι όλο. Αν δεν καλυφθούν οι θέσεις θα χαθεί η χρονιά. Και καθηγητές να έρθουν μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, θα τρέξουν την ύλη, αλλά δεν θα καταλάβει κανείς τίποτα και στην ουσία η χρονιά είναι χαμένη γι' αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν φροντιστήρια. Η Μύκονος δεν είναι μόνο οι σαμπάνιες, υπάρχουν και άνθρωποι που πεινάνε και δεν έχουν αυτές τις πολυτέλειες».
Τηλεφωνώ στον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου για να τον ρωτήσω αν θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα μετά κι από τα αιτήματα που του έχουν στείλει από το ΕΠΑΛ. Όπως μου λέει ο κ. Βασίλης Καραγιάννης: «Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών. Εμείς καθημερινά είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα αυτά τα κενά θα καλυφθούν. Μέχρι τότε δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Όταν λείπουν εκπαιδευτικοί, λείπουν εκπαιδευτικοί», λέει αποκλείοντας το ενδεχόμενο να χαθεί η χρονιά.
«Τα κενά υπάρχουν για τον λόγο που υπάρχουν κάθε χρόνο. Αυτό που εγώ νομίζω και είναι η δική μου εκτίμηση είναι ότι το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό, δηλαδή η διοικητική μηχανή κινείται πολύ αργά για να διευθετήσει τα προβλήματα με τα κενά. Βεβαίως και υπάρχει στενότητα πόρων», λέει και συνεχίζει:
«Τα προηγούμενα 5 χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και έγιναν πολλές συνταξιοδοτήσεις. Έτσι δημιουργήθηκε το πρόβλημα των μεγάλων κενών και κυρίως στα νησιά. Αν σκεφτούμε και τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας του ελληνικού κράτους, θα έλεγα ότι δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που έχει οδηγήσει και φέτος σε αυτή την κατάσταση», καταλήγει λέγοντας ότι ενώ έχουν ξεκινήσει οι προσλήψεις εκπαιδευτικών πανελλαδικά δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το υπουργείο πότε θα γίνουν οι προσλήψεις στο ΕΠΑ.Λ. της Μυκόνου.
Περισσότερα από το VICE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου