25 Νοεμβρίου 2015

Οικονομικό σκάνδαλο Δήμου Μυκόνου- αθώοι και ένοχοι...

POSTED ON  

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Ερμούπολη της Σύρου έπεσε τυπικά η αυλαία για το οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου Μυκόνου.
Η δίκη διεξήχθη μετά από 3 αναβολές με γρήγορη διαδικασία μέσα σε 6 ημέρες. Η απόφαση πέρα από την πλούσια δικογραφία, βασίστηκε κυρίως στην ακροαματική διαδικασία κατά την οποία δεν προέκυψαν ακόμη και από τους μάρτυρες κατηγορίας στοιχεία που να ενοχοποιούν τους αιρετούς. Κυρίως βασίστηκε στις καταθέσεις των ίδιων των κατηγορούμενων υπαλλήλων, που παρά τις προσδοκίες κάποιων ότι θα άνοιγαν τα χαρτιά τους και θα υποδείκνυαν κι άλλους ενόχους, τελικά πήραν όλη την ευθύνη επάνω τους.
Υπενθυμίζουμε ότι τους υπαλλήλους “βάραινε” η υπεξαίρεση 1,7 εκατ. ευρώ που αποδεδειγμένα είχαν περάσει από τα χέρια τους ενώ λείπουν από τα ταμεία του Δήμου. Όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον τις απολογίες τους. Ιδιαίτερα τις εξηγήσεις για το στήσιμο του παράνομου μηχανισμού είσπραξης και την όποια εποπτεία από αιρετό ή όχι. Αν αποδεικνυόταν συνέργεια με αιρετό θα μιλούσαμε για σύσταση συμμορίας εντός του Δήμου. Οι ίδιοι ωστόσο παρέμειναν σιωπηλοί και πήραν όλο το βάρος της ενοχής πάνω τους. Εξ’ ού και οι καταδίκες τους.
Τους αιρετούς βάραινε, εκτός από την ανεπαρκή εποπτεία των υπαλλήλων, κυρίως το γεγονός της μη έγκαιρης σύστασης βεβαιωτικών καταλόγων για το υπό διερεύνηση διάστημα, 2002 μέχρι 2008.
Ουδείς (!) κατέθεσε σε βάρος των αιρετών, οι οποίοι αθωώθηκαν
Οι 2 υπάλληλοι ομολόγησαν τα πάντα κερδίζοντας ελαφρυντικά
Αδίκως διασύρθηκαν ο δημοτικός ταμίας και ο επιχειρηματίας
Ένοχοι λοιπόν με ελαφρυντικά κρίθηκαν τελικά σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου δύο από τους υπαλλήλους, ο Αντώνης Ρουσάκης με ποινή 21 χρόνια και 6 μήνες και ο Αντώνης Αρτέμης με ποινή 15 χρόνια και 6 μήνες και οι δύο χωρίς αναστολή, οι οποίοι οδηγήθηκαν στις φυλακές.
Αθώοι οι αιρετοί Χρήστος Βερώνης (Δήμαρχος Μυκόνου 1990-2008), Αθανάσιος Κουσαθανάς –Μέγας ( Δήμαρχος Μυκόνου 2009-2013 με προηγούμενη πολυετή θητεία ως πρόεδρος του ΔΣ και Αντιδήμαρχος οικονομικών), Αλέξανδρος Βαμβακούρης (αντιδήμαρχος για πολλά χρόνια) και ο Θρασύβουλος Κοντομήτρος (αντιδήμαρχος οικονομικών από το 2009-2013), που είχαν ως κατηγορίες την απιστία και την έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, κατηγορίες δηλαδή μόνο για τα χαμένα έσοδα του Δήμου και όχι για τα υπεξαιρεθέντα.
Αθώος ο δημοτικός ταμίας Κώστας Κατσούδας ο οποίος εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως εμπλέχθηκε από κάποιους από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους (με κατασκευασμένα στοιχεία) και ο οποίος με μεγάλο αγώνα και ανάθεση σε τρεις δικούς του γραφολόγους κατέρριψε την πραγματογνωμοσύνη της διορισμένης γραφολόγου και την κατηγορία για υπεξαίρεση, αφού αποδείχθηκε πως οι υπογραφές του είχαν πλαστογραφηθεί!
Αθώος και ο επιχειρηματίας Αργύρης Δακτυλίδης, ο οποίος επίσης διασύρθηκε αδίκως σ΄ αυτή την υπόθεση, και δικαιούται να διεκδικήσει την διαγραφή των βεβαιωμένων δημοτικών τελών από το 2002-2008 αφού αποδείχθηκε ότι έχει ήδη πληρώσει στο «παραταμείο»! Το ίδιο μένει να κάνουν και άλλοι 12-14 επιχειρηματίες του νησιού που είναι εγκλωβισμένοι στην ίδια κατάσταση.
Όπως φαίνεται, ο Δήμος θα πρέπει να διαγράψει τις «κλεμμένες» βεβαιωμένες οφειλές τους συνολικής αξίας 1.734.000 ευρώ και με την απόφαση του δικαστηρίου να διεκδικήσει την είσπραξή τους από τους καταδικασθέντες υπαλλήλους, συντάσσοντας νέο βεβαιωτικό κατάλογο στο όνομά τους.
Ως ελαφρυντικό στοιχείο για τους αιρετούς προσμετρήθηκε ότι
~δεν βρέθηκαν ύποπτες κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και ότι
~συνετάχθηκαν πολλοί βεβαιωτικοί κατάλογοι κατά την θητεία του Αθανασίου Κουσαθανά-Μέγα από το 2009–2013, εσπευσμένα μεν (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ορθότητά τους), αλλά έτσι φάνηκε πως κάλυψε την απουσία καταλόγων όλων των προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί από την δικαιοσύνη ότι δεν κινδυνεύουν πλέον τα έσοδα του Δήμου.
Εξίσου καθοριστική αποδείχθηκε και η νέα νομοθεσία που ισχύει (άρθρο 14 του φετινού νόμου περί επανεκκίνησης της οικονομίας) και η οποία παραγράφει έσοδα σε βάθος 20ετίας πλέον (και όχι 5ετίας), που πρακτικά σημαίνει πως ό,τι δεν βεβαιώθηκε για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να βεβαιωθεί σήμερα.
Τι γίνεται όμως με τα έσοδα από παραλίες για τα οποία κανένας βεβαιωτικός κατάλογος δεν είχε γίνει πριν τον Σεπτέμβριο του 2015; 
Γιατί δεν αναφέρθηκε κανένας στην δίκη σε αυτό; 
Τι προτίθεται να κάνει για το θέμα η νέα διοίκηση καθώς και για την σύνταξη βεβαιωτικών καταλόγων για τα έτη πριν του 2002;
Απορίας άξιον παραμένει εξάλλου ότι ενώ το δικαστήριο βασίστηκε ουσιαστικά μόνο στην πραγματογνωμοσύνη της ορκωτής λογίστριας που έλεγχε τον Δήμο για χρόνια, (πολλά από τα στοιχεία της οποίας οδήγησαν στην αποκάλυψη της απάτης, αφού είχε επισημάνει στα πορίσματά της ανακολουθία αρίθμησης διπλοτύπων, ακυρωμένα διπλότυπα κλπ, τελικά και αυτή στην κατάθεσή της αθώωσε τον τότε δήμαρχο κ. Χρήστο Βερώνη.
Επίσης αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας την περίοδο εκείνη κ. Α. Φιορεντίνος και για χρόνια πολιτικός αντίπαλος του Χρήστου Βερώνη, (ο οποίος μαζί με την τότε πρόεδρο ΔΣ του Δήμου Μαριγούλα Αποστόλου αποκάλυψε το σκάνδαλο στο δημοτικό συμβούλιο της 18.12.2009), εκείνος που στήριξε τις δύο εκλογικές του αναμετρήσεις αποδίδοντας στους πολιτικούς του αντιπάλους ευθύνες για αυτό, τελικά μετεξελίχθηκε (και δεν ήταν ο μόνος) από μάρτυρας κατηγορίας σε υποστηριχτή της μη ευθύνης των αιρετών.
Αυτό συζητήθηκε ως αξιοπερίεργο σε αυτή την δίκη:
Κανένας από τους μάρτυρες κατηγορίας δεν καταφέρθηκε σε βάρος των αιρετών(!)
Με το τέλος της δίκης για το σκάνδαλο αυτό, σκάνδαλο που έφερε στην επιφάνεια στεγανά και αμαρτίες πολλών χρόνων, που σημάδεψε την μυκονιάτικη κοινωνία και καθόρισε τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις, αναρωτιόμαστε εάν μπήκε τέλος στη σήψη και τη διαφθορά και εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην δημόσια διοίκηση πήραν το μάθημά τους και παίρνουν επαρκή μέτρα υπέρ της διαφάνειας και της ισονομίας!
Σημαντικές παρατηρήσεις για το αποτέλεσμα:
~ Αποδείχθηκε ότι για την Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν επαρκής η τιμωρία των εν ενεργεία αιρετών για τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες τους, με την παύση από τα καθήκοντά τους.
~ Μένει να αποδείξει και η μυκονιάτικη κοινωνία εάν έχει την ίδια γνώμη και αρκείται σε αυτήν την ποινή ή θεωρεί ότι κάποιοι εκ των αιρετών -αν και αθώοι κατά το κατηγορητήριο- έχουν ευθύνη έναντι της κοινωνίας, αφού αποδείχθηκαν ανίκανοι να προστατεύσουν επαρκώς τον Δήμο στον τομέα της αρμοδιότητάς τους, παρά την πολύχρονη ενασχόλησή τους σε θέσεις ευθύνης.
~ Δεν καταδικάστηκαν οι αθώοι υπάλληλοι που ενώ αποκάλυψαν στην ουσία την απάτη πήγαν να τους εμπλέξουν με δόλο για να επιμεριστεί σε περισσότερα άτομα η τεράστια ευθύνη.
~ Αποδείχθηκε ότι το διπλογραφικό σύστημα που είχε εφαρμόσει ο Δήμος Μυκόνου από το 2002 και ο ετήσιος έλεγχος των οικονομικών του από ορκωτό λογιστή, από μόνες τους δεν στάθηκαν ικανές συνθήκες διασφάλισης των εσόδων αφού υπήρξε επισφάλεια και κίνδυνος απώλειας εσόδων!
~ Δικαιώθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της περιόδου αποκάλυψης του σκανδάλου για την στάση που κράτησαν κατά την αποκάλυψή του παρά την προσπάθεια άλλων να κουκουλώσουν και να μπερδέψουν την υπόθεση.
~ Δικαιώθηκε και ο Μυκονιάτης τότε δημοσιογράφος της Καθημερινής και νυν αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης όταν με άρθρο του στις 22 Αυγούστου 2010 είχε προβλέψει και είχε το θάρρος να αποκαλύψει όλη την αλήθεια. (http://www.kathimerini.gr/721446/opinion…)
Η επόμενη μέρα βρίσκει την Μύκονο με πολλά ερωτηματικά για μια υπόθεση που ταλάνισε τον τόπο για 6 χρόνια, που έστρεψε τα βλέμματα των ελεγκτικών μηχανισμών πάνω στο νησί και μας διέσυρε πανελλαδικά και παγκόσμια!
Η δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της! Εξάλλου είναι τυφλή! Αυτό θέλουμε πάντα να πιστεύουμε.
Μένει να κάνει και η κοινωνία το δικό της!
Της δίνεται πλέον –όπως και στον Δήμο της Μυκόνου- η ευκαιρία να μη γυρίσει πίσω στο σκοτεινό παρελθόν. Να τραβήξει μπροστά! Στον δρόμο της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της διαφάνειας.
Το ερώτημα δεν είναι πια αν θα τα καταφέρει. Το ερώτημα είναι αν θέλει.
Σ’ αυτό θα πρέπει να συνδράμουμε όλοι μας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ps.Zoo :Ολοι ποίησαν την νήσσαν , τον ψόφιο κοριό , έκαναν την πάπια και για όσους δεν κατάλαβαν μούγκα στην στρούγκα.Μάρτυρες και κατηγορούμενοι αλληλοκαλυφθήκαν μέσα από τα σκάνδαλα και τα μικρό μεγάλο συμφέροντα που τους περιέβαλαν ,οικονομικά επιχειρηματικά σεξουαλικά ανωμαλίες καταπατήσεις ,εφοριακά μην μιλήσεις για να μην μιλήσω , η κωλομαντρα αλλαξοκωλιά σε όλο της το μεγαλείο.Δηλαδή όταν αποκάλυψαν το σκάνδαλο λέγανε ψέματα η τώρα ψευδομαρτυρήσαν;;; και αν ισχύ η δεύτερη περίπτωση πιο το αντάλλαγμα;;;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου