18 Δεκεμβρίου 2015

ΚΕΠΟΜ: Λόγοι καταψήφισης Τεχνικού προγράμματος και Π/Υ 2016 Δήμου Μυκόνου.



DIILIANOS-MOLOS
A. ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ 2016 ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
Η νέα Δημοτική Αρχή είναι γνωστό ότι παρέλαβε έναν δήμο με πολλές ελλείψεις και προβλήματα, απόρροια χρόνιας κακοδιαχείρισης, έλλειψης οράματος και σχεδιασμού.
Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυκόνου για το 2016 όπως και αυτό του 2015, έχει υιοθετήσει προτάσεις συλλογικοτήτων, πολλές από αυτές και της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου και συνολικά αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την αναγκαιότητα για βασικά έργα που εδώ και πολλά χρόνια θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί ώστε σήμερα να μιλούσαμε μόνο για την συντήρηση αυτών και την υλοποίηση άλλων πιο πρωτοποριακών και εξελιγμένων με στόχο πάντα την βελτίωση της εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
Το μεγάλο έλλειμμα έργων όπως η βελτίωση, επέκταση και ολοκλήρωση αθλητικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή του ΕΠΑΛ, η επέκταση του Γυμνασίου, η επισκευή του οδοστρώματος σε όλη την έκταση του νησιού, η επισκευή των παιδικών χαρών, η ανάπλαση της πολύπαθης περιοχής των Ανεμόμυλων, της υποβαθμισμένης Λάκκας, της Παραπορτιανής και άλλα πολλά, αποτελούν εδώ και χρόνια μέρος του τεχνικού προγράμματος του Δήμου χωρίς ωστόσο να υλοποιούνται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται κάθε χρόνο στο νέο τεχνικό πρόγραμμα ως έργα προς υλοποίηση.
Ευθύνη για αυτό έχουν σίγουρα όλες οι προηγούμενες διοικήσεις που όχι μόνο δεν άσκησαν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους, αλλά κυρίως γιατί δεν άσκησαν πολιτική με ένα τουλάχιστον στοιχειώδες πλάνο ολοκληρωμένης και ήπιας ανάπτυξης ενός τόπου που συγκαταλέγεται στους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Η οικονομική κρίση βρήκε τον Δήμο της Μυκόνου με ακάλυπτες θέσεις στα οργανογράμματα των υπηρεσιών του εξαιτίας της κακής διαχείρισης των προηγούμενων διοικήσεων και σε αυτόν τον τομέα.
Για την έλλειψη υπαλλήλων βεβαίως ευθύνη υπάρχει στην πολιτεία που από την μια φόρτωσε τους ΟΤΑ με αρμοδιότητες μέσω του Καλλικράτη, ενώ από την άλλη έχει περικόψει σημαντικά τις κρατικές επιχορηγήσεις και υιοθετώντας μνημονιακές πολιτικές έχει περικόψει δημοσιονομικές δαπάνες παγώνοντας τις προσλήψεις ακόμη και σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Το έλλειμμα των έργων υποδομών οφείλεται και στην αδυναμία των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων η σοβαρή υποστελέχωση δυσχεραίνει το έργο των υπαλλήλων, την παρακολούθηση και την υλοποίηση ακόμη και του πιο απλού τεχνικού προγράμματος. Έτσι ένα από τα βασικά προβλήματα του Δήμου είναι και η αδυναμία υλοποίησης μελετών, βασικό προαπαιτούμενο για την υλοποίηση οποιουδήποτε τεχνικού προγράμματος.
Από την ανυπαρξία μελετών στο πάρτι των απευθείας αναθέσεων
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016, όπως και αυτό του 2015 χαρακτηρίζεται ως μεγαλόπνοο και φιλόδοξο χωρίς να αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ο τρόπος υλοποίησης του.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το Τ.Π. του 2015 περιελάμβανε έργα συνολικής αξίας περίπου 3. 000.000 ευρώεκ των οποίων ο Δήμος μπόρεσε να ολοκληρώσει έργα αξίας μόλις 300.000 ευρώ ενώ η ΣΑΤΑ*( ετήσια κρατική επιχορήγηση στους ΟΤΑ για έργα υποδομής )από τα προηγούμενα έτη (1.817.874,70 ευρώ)όχι μόνο δεν μειώθηκε κατασκευάζοντας έργα αλλά για το 2016 αυξήθηκε (1.996.498,20 ευρώ) συσσωρεύοντας και αυτήν της τρέχουσας χρονιάς. Παρόλα αυτά στο νέο τεχνικό πρόγραμμα εγγράφονται έργα ύψους 5.370.000 ευρώ.
Τελικά το Τ.Π γίνεται ο Δούρειος Ίππος εισόδου στρατιάς μελετητών και εργολάβων που οδηγεί σε πάρτι απευθείας αναθέσεων για υπηρεσίες και έργα τεράστιων ποσών όπως αποδεικνύεται και στον π/υ με σίγουρους επωφελούμενους τους ίδιους και αμφίβολη ωφέλεια για το «κοινό των Μυκονίων»!
B. ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
B1. ΕΣΟΔΑ
• Σημειώνεται ανοδική τάση στα έσοδα, συνέπεια τόσο της καλύτερης οργάνωσης, εποπτείας και διοίκησης της οικονομικής υπηρεσίας αλλά και της αύξησης του τουρισμού. Το ταμειακό υπόλοιπο των 12.532.210 ευρώ δείχνει ότι ο Δήμος της Μυκόνου είναι ένας πλούσιος Δήμος. Εξάλλου
πάντα ήταν, παρά την τεράστια απώλεια εσόδων και την υπεξαίρεση που έβγαλε στο φως το οικονομικό σκάνδαλο το 2009.
Η ευμάρεια του ταμείου όμως δεν έχει σταθεί ικανή συνθήκη για την αντίστοιχη ευμάρεια και των δημοτών.
Αυτό αποδεικνύει η μεγάλη ανάγκη για βασικά έργα που προαναφέρθηκε αλλά και η όξυνση των προβλημάτων του νησιού το καλοκαίρι που πέρασε, απόρροια όχι μόνο της μεγαλύτερης τουριστικής κίνησης αλλά κυρίως παλαιών και νέων αδυναμιών και εξαρτήσεων και υιοθέτησης σε αρκετές περιπτώσεις της ίδιας κακής νοοτροπίας στην διοίκηση.
• Μεγάλη πληγή στα έσοδα παραμένει το τεράστιο ποσό από ΠΟΕ ( 8.500.000) εκ των οποίων τα 7.274.617 ευρώ ( κωδικός 00-8511) χαρακτηρίζονται κατά την εισήγηση του π/υ ως επισφάλειες!
Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού αφορά βεβαιωμένες οφειλές για το επίμαχο διάστημα 2002 – 2008 και προκύπτουν από τους βεβαιωτικούς καταλόγους που εκπονήθηκαν στην περίοδο της δημαρχίας του κ. Αθ. Κουσαθανά-Μέγα. Πολλές από αυτές όμως εγγράφηκαν λανθασμένα λόγω του τρόπου που βεβαιώθηκαν και καλείται αυτή η δημοτική αρχή να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
Το τεράστιο ποσό των επισφαλειών από μόνο του καθιστά τον σημερινό προϋπολογισμό πλασματικό!
B2. ΔΑΠΑΝΕΣ
• Καταγράφονται πολλά ποσά στις δαπάνες για αμοιβές τρίτων . Μόνο που σε τρεις κωδικούς το σύνολο φτάνει τα 1.548.000 ευρώ.
~Αμοιβές τρίτων 00-614: 775.000 ευρώ
~Ειδικές υπηρεσίες ελευθ. επαγγελματιών 30-61 : 197.145 ευρώ
~Μελέτες 30-74: 576. 453 ευρώ
ενώ εγγράφεται επιπλέον το ποσό των 00-6736:254.900 ευρώ για προγραμματικές συμβάσεις με φορείς για συμβουλευτική υποστήριξη του Δήμου, ποσό δυσανάλογο με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται. ( βλέπε ακύρωση διαγωνισμών, απόρριψη ελεγκτικού συνεδρίου διαγωνισμού για την αποκομιδή κ.ά.)
την στιγμή που οι αμοιβές υπαλλήλων με τις εργοδοτικές εισφορές αγγίζουν τα 2.400.000 ευρώ.
• Δεν μας βγαίνουν οι δαπάνες στα ανταποδοτικά!
Ενώ στα έσοδα εγγράφεται από τέλη ποσό των 2.226. 700 ευρώ που μαζί με το ποσό από έσοδα ΠΟΕ 1.099.028 ευρώ φθάνει στο συνολικό ποσό των 3.325.728 ευρώ, το σύνολο των δαπανών στα ανταποδοτικά αθροίζεται στο ποσό των 4.624. 963 ευρώ (πίνακας 2, σύνολο ανά υπηρεσία) εκ των οποίων, το ποσό των 1.200.000 ευρώ αφορά τις αμοιβές και εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας και το ποσό των 1.021.800 ευρώ δίνεται σε εργολάβους για την διαχείριση του ΧΥΤΑ και την αποκομιδή.
Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στους λόγους της αντίθεσής μας στην ανάθεση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες και ειδικά στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων έχουμε αποδείξει με κοστολογημένη πρόταση ότι είναι οικονομικά ασύμφορη για τον Δήμο αφού εκτοξεύει τις δαπάνες στα ύψη με κίνδυνο την αύξηση των δημοτικών τελών ενώ η προτεινόμενη από την Κ.Ε.ΠΟ.Μ. δημοτική διαχείριση με την εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων όχι μόνο φέρνει έσοδα αλλά δίνει την δυνατότητα περιορισμού των δημοτικών τελών.
Επίσης η σοβαρή ανακολουθία μη ισοσκελισμένου π/υ στα ανταποδοτικά δείχνει την προχειρότητα σύνταξης του, για την οποία δεν μας δόθηκε απάντηση κατά την συζήτηση του θέματος.
• Και για το 2016 όπως και για το2015 εγγράφεται το ποσό των 350.000 ευρώ για την τουριστική προβολή του Δήμου, που μαζί με τις 45.000 ευρώ για υπηρεσία συμβούλου αγγίζει το ποσό των 400.000 ευρώ και δηλώνει την προτεραιότητα που θέλει να δώσει ο Δήμος στον τομέα αυτό.
Όμως από την πρακτική που έχει υιοθετήσει η Τουριστική Επιτροπή μέχρι σήμερα αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός για την τουριστική προβολή του Δήμου δεν είναι προϊόν συλλογικής επεξεργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ούτε μία πρόταση από την Τ.Ε. δεν έχει έρθει στο ΔΣ του Δήμου για συζήτηση.
Τελικά ποιόν συμβουλεύει ο σύμβουλος;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός της τουριστικής μας προβολής;
Ποιος θα αποφασίσει για αυτό;
Και τελικά ποιου απόφαση/σκέψη/διακαής πόθος, είναι το εκλαμβανόμενο μόνο σαν χαριτολόγημα, από σοβαρούς ανθρώπους στο νησί: «η Μύκονος θα γίνει Μονακό»;
• Φύλαξη Χώρας και Άνω Μεράς από εταιρεία security.
Το ποσό των 135.000 ευρώ δόθηκε το 2015 σε ιδιωτική εταιρία security με σκοπό να αποτραπεί η είσοδος οχημάτων στον παραδοσιακό οικισμό Χώρας και Άνω Μεράς, καθώς και οι κλοπές σε ιδιοκτησίες αλλά και η επαιτεία.
Την πρόταση αυτή καταψηφίσαμε και τελικά εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε, θεωρώντας την μέθοδο αναποτελεσματική. Τέτοιου είδους εταιρείες που δεν έχουν κατασταλτικό δικαίωμα ούτε δικαίωμα επιβολής προστίμων, είναι σίγουρο ότι δεν προσφέρουν τα αναμενώμενα. Τελικά δαπανήθηκε ένα τεράστιο ποσό χωρίς να λυθεί το πρόβλημα φύλαξης των εισόδων ειδικά στην περιοχή της Φάμπρικα, που το μεγάλο πρόβλημα των παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων στην περιοχή έως τους Ανεμόμυλους έγινε ακόμη μεγαλύτερο, αλλά ούτε και επετεύχθη η αποτροπή κλοπών αφού για το 2015 καταγράφηκαν κλοπές ακόμα και εντός οικισμών Χώρας και Άνω Μεράς, όπως άλλωστε και το 2014.
Επιπρόσθετα ο Δήμος δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των εργαζομένων ανά σημείο, με αποτέλεσμα να μένουν σημεία χωρίς φύλαξη όπως η πλατεία της Άνω Μεράς, χωρίς από τον Δήμο να μπορεί τελικά νε ελεγχθεί η τήρηση της σύμβασης.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι ο Δήμος δεν υποχρεούται από την σύμβαση που υπέγραψε να ελέγξει τα ποινικά μητρώα των εργαζομένων σε μια τέτοιου είδους εταιρεία η οποία ως πάγια τακτική υιοθετεί την πρόσληψη γυμνασμένων μπράβων ικανών να ασκούν σωματική βία αφού δεν έχουν δικαίωμα εκ του νόμου να οπλοφορούν. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού γίναμε αποδέκτες μαρτυριών τέτοιου είδους συμπεριφορών υπαλλήλων της εταιρείας που σύναψε σύμβαση με τον Δήμο.
Ο απαράδεκτος ξυλοδαρμός στο bar SUPER PARADISE από μπράβο «συγγενούς» εταιρείας που κατάφερε το εγκληματικό χτύπημα στον 31 ετών Βαγγέλη Πέππου αποδεικνύει από μόνο του την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τέτοιου είδους εταιρείες.
Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή εξακολουθεί να βαφτίζει το μέτρο αναγκαίο και στον π/υ του 2016 εγγράφει μεγαλύτερο ποσό, αυτό των 215.000 ευρώ για την φύλαξη κτηρίων.
Αναρωτιόμαστε τελικά ποιους εξυπηρετεί αυτή η πολύ μεγάλη δημοτική δαπάνη!!!!
• Στον π/υ εγγράφεται η δαπάνη των 65.000 ευρώ για υπηρεσία άμεσης ιατρικής βοήθειας στους κατοίκους του Δήμου Μυκόνου, παραπέμποντας σε σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία αεροδιακομιδών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ελλιπής παροχή προστασίας και ασφάλειας των ασθενών που παρέχεται από τέτοιου είδους εταιρείας και χωρίς να προβλέπεται κωδικός για κάτι σημαντικότερο στον τομέα της δημόσιας υγείας, αυτός για την δημιουργία δημοτικού ιατρείου, ενέργεια που θα βοηθούσε επικουρικά την λειτουργία του Κέντρου Υγείας , αφού ο Δήμος θα μπορούσε έτσι να προσλάβει βοηθητικό προσωπικό (οδηγό, νοσοκόμα, καθαρίστρια) αλλά και κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.
• Για το 2015 δαπανήσαμε 1.117.000 ευρώ για τον ηλεκροφωτισμό δημοσιών οδών, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων για να έχουμε ένα νησί βυθισμένο στο σκοτάδι! Για το 2016 προβλέπεται να δαπανήσουμε το ίδιο ποσό χωρίς να αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
Όλες οι παραπάνω είναι κάποιες από τις βασικές παρατηρήσεις μας από την μελέτη του τεχνικού προγράμματος και του π/υ του Δήμου Μυκόνου για το 2016.
Με την ψήφισή τους οι δημοτικές παρατάξεις δεν εγκρίνουν ή απορρίπτουν μόνο τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να ασκήσει μια συγκεκριμένη πολιτική αλλά και την ικανότητα υλοποίησής της, ενώ με την υπερψήφισή τους δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στην διοίκηση.
Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης
• Σαν δημοτική παράταξη έχουμε δηλώσει τόσο προεκλογικά όσο και σε συνεδριάσεις κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου διοίκησης του Δήμου Μυκόνου ότι είμαστε πολιτικά αντίθετοι σε αποφάσεις και ενέργειες που αναθέτουν δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες και εργολάβους, υπερασπιζόμενοι πάντα τον δημόσιο έλεγχο και την αποφυγή αύξησης των δημοτικών τελών εξαιτίας ακριβών και αμφιλεγόμενων υπηρεσιών. Η πολιτική που υιοθετεί η διοίκηση του κ. Κουκά είναι αντίθετη στην φιλοσοφία μας για την δημόσια διοίκηση και τελικά κινείται στα πλαίσια μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής την οποία υιοθετεί ο ίδιος και η παράταξη που εκπροσωπεί.
• Από την μέχρι τώρα πορεία στην διακυβέρνηση του Δήμου δεν διαφαίνεται η διάθεση της διοίκησης να κινηθεί εναντίον των προηγούμενων διοικήσεων για τις σοβαρές παραλείψεις και την κακοδιαχείριση οι οποίες έφεραν τον Δήμο στην σημερινή κακή κατάσταση (εγκληματική διαχείριση απορριμμάτων , μεγάλα πρόστιμα για την οφειλή σε ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. κ.ά).
• Στην ψήφιση Τ.Π. και Π/Υ δεν δίνεται η δυνατότητα υπερψήφισης κατ’ άρθρο. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαν σύμβουλοι που συμφωνούν στα επιμέρους να ψηφίζουν κατά περίπτωση και να επιβραβεύονται μέτρα που είναι σε καλή κατεύθυνση. Ψηφίζοντας συνολικά οι παρατάξεις καλούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην διοίκηση για την συνολική πολιτική της.
• Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την απουσία συνολικής διαβούλευσης για την ιεράρχηση των προβλημάτων και την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού με όραμα την ήπια ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό στην ιστορία και την ταυτότητα του νησιού, δεν μας δίνουν τα εχέγγυα για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην δημοτική αρχή.
Εξ’άλλου η πιο σημαντική αλλαγή είναι η αλλαγή νοοτροπίας.
Και σε αυτήν την κατεύθυνση πολλά έχουν να γίνουν ακόμη!
Για όλους τους παραπάνω λόγους
οι σύμβουλοι της ΚΕΠΟΜ Άννα Καμμή και Δημήτρης Ρουσουνέλος
καταψήφισαν το Τ.Π και τον Π/Υ του Δήμου Μυκόνου για το 2016.
Για την ΚΕΠΟΜ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Άννα Καμμή και Δημήτρης Ρουσουνέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου