Του Δημήτρη Δελεβέγκου
 
 
"Ως μηχανικός έχω δώσει πολλά φακελάκια σε υπαλλήλους των διάφορων Πολεοδομιών προκειμένου να διεκπεραιωθεί η δουλειά μου σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το κάθε φακελάκι είναι περίπου 300 ευρώ". 
"Εδωσα 500 ευρώ στον μηχανικό με σκοπό να αποφύγω την πραγματογνωμοσύνη απο την Πολεοδομία και  να συνδεθώ με την παροχή ρεύματος”. 
 
Πρόκειται για ορισμένες μόνο καταγγελίες που έχουν διατυπώσει συναλλασσόμενοι με τις μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς, τις Πολεοδομίες,, όπως έχει σημειώσει ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
 
Τι έχει πράξει όμως, η κυβέρνηση, για την καταπολέμηση της ανομίας στις υπηρεσίες δόμησης, όταν με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς επιχειρεί να "ρίξει μαύρο” σε τηλεοπτικούς σταθμούς; Απολύτως τίποτα, τη στιγμή που το σπάσιμο του "αποστήματος” δεν απαιτεί παρά μόνον ορισμένες υπογραφές.
 
Δεν... άνοιξε ποτέ η e-πολεοδομία

 
Όπως σημειώνουν όσοι γνωρίζουν, το γρηγορόσημο στις Πολεοδομίες έχει μειωθεί μόνο και μόνο επειδή κατέρρευσε η οικοδομή και κατά συνέπεια συρρικνώθηκε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών. Η διαφθορά ζει και βασιλεύει στις συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες, με την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικών αδειών να αποτελεί μονόδρομο για την ελαχιστοποίηση της ασυδοσίας στα πολεοδομικά γραφεία. 
 
Ωστόσο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την κατάργηση της υποχρέωσης έντυπης υποβολής για την έκδοση αδειών, παρότι έχει συνταχθεί, παραμένει στο συρτάρι. Για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται να υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος -Ενέργειας και Εσωτερικών, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί κατά τους τελευταίους 13 μήνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παράγοντες της αγοράς διερωτώνται γιατί οι συναρμόδιοι υπουργοί, ιδίως σε μία συγκυρία που η πάταξη της διαφθοράς έχει μετατραπεί σε κυβερνητική σημαία, ξεχνούν (;) να υπογράψουν την ΚΥΑ που θα έπρεπε να βρίσκεται σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο.
 
Η εν λόγω απόφαση, που είχε ετοιμαστεί λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όριζε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου 2015 "πολίτες, μηχανικοί και υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικά τη διαδικασία υποβολής, έγκρισης και αρχειοθέτησης των αιτήσεων για την έκδοση αδειών δόμησης”, δεδομένου ότι έχει δημιουργηθεί και το απαιτούμενο λογισμικό. Οι πολιτικές εξελίξεις όμως, εκείνης της περιόδου, "πάγωσαν” τη διαδικασία των υπογραφών και γρήγορα οδήγησαν την ΚΥΑ στο συρτάρι.
 
Οφέλη

 
Όπως σημειώνουν ειδικοί, με το νέο σύστημα θα επιτυγχανόταν η διαφάνεια στους ελέγχους θα εξαλειφόταν κάθε "ευκαιρία" για αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η επίσκεψη του συναλλασσόμενου στις υπηρεσίες δόμησης. Ακόμη θα επιτυγχανόταν η μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ θα απελευθερώνονταν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
 
Ουσιαστικά, εάν και εφόσον τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα, όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας υποβάλλονται και διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, ενώ οι μηχανικοί, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης και οι ιδιοκτήτες μπορούν, από τον υπολογιστή τους, να παρακολουθούν τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
 
Επίσης, μέσα από το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα συνδέεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας με την έκδοση της ταυτότητας του κτηρίου και ταυτοχρόνως γίνεται, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ο προσδιορισμός του επιθεωρητή δόμησης, από την λίστα των μηχανικών που έχουν ήδη διαπιστευτεί στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για όλες τις περιοχές της χώρας, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες κατά τα προβλεπόμενα στάδια κατασκευής κάθε νέας οικοδομής.
 
Στα χαρτιά και η ταυτότητα κτηρίου
 
Προσχέδιο παραμένει και η ταυτότητα κτηρίου, δηλαδή το εργαλείο καταγραφής των "πραγματικών” χαρακτηριστικών όλων ακινήτων της χώρας. Ξανά όμως, το Προεδρικό Διάταγμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, αν και έχει λάβει το πράσινο φως από το ΣτΕ δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη καταγραφή τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια, ενώ προϋπόθεση, για τη δημιουργία ολοκληρωμένης "βάσης δεδομένων”, είναι η συμπλήρωση της ταυτότητας οποιουδήποτε ακινήτου τόσο σε περίπτωση μεταβίβασης όσο και σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας. Μετά την αρχική υποβολή, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα συμπληρώνεται, μετά από έλεγχο, περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου.
 
Με τον τρόπο αυτό και αφότου επιτευχθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, θα καταστεί αδύνατη η αυθαίρετη δόμηση και χρήση οποιουδήποτε ακινήτου δεν έχει καταγραφεί. Όλα αυτά βέβαια όταν τεθεί σε ισχύ το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα.