8 Μαρτίου 2016

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ: ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΑ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ- ΣΙΩΠΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ...

ΘΗΡΑΣ...

Αμέσως αναδημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας, που γίνεται σε συνεργασία με την “International Herald Tribune” με την εξής κατάληξη: “Port fund president Ilias Pelekis told Kathimerini that for this year only there will be more flexibility in the system, given that cruise operators have drafted their schedules many months in advance. – Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Οργανισμού Ηλίας Πελέκης, είπε στην Καθημερινή, ότι μόνο για αυτή τη χρονιά θα υπάρξει ελαστικότητα στο σύστημα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις κρουαζιέρας, έχουν καταρτίσει τα προγράμματά τους, πολλούς μήνες νωρίτερα”. ( ολόκληρο το δημοσίευμα ΕΔΩ).
Αμέσως το νέο κυκλοφόρησε σε ολόκληρο τον κόσμο και κορυφαία ταξιδιωτικά περιοδικά όπως το Travel & Leisure, προτρέπουν τους δυνητικούς επισκέπτες να έχουν τα «αυτιά τους ανοιχτά για ενδεχόμενες αλλαγές πολιτικής¨, προτού αποφασίσουν να κάνουν κρουαζιέρα. (Το σχετικό δημοσίευμα ΕΔΩ). Το παράδειγμα ακολούθησαν εφημερίδες και περιοδικά σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, που αναφέρουν ως δεδομένο τον περιορισμό του αριθμού.
Την ίδια ώρα, μια ανεξήγητη σιωπή επικρατεί στη Δημοτική Αρχή. Το δημοσίευμα της “Καθημερινής” δεν διαψεύστηκε, ούτε ανασκευάστηκε. Η επίσημη ιστοσελίδα Santorini -κόστισε 20.000 ευρώ- δεν έχει ενημερωθεί ποτέ. Η υπηρεσιακού χαρακτήρα, Thira.gr, δεν γράφει τίποτα, το Γραφείο Τύπου του Δήμου, δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση κι έτσι, τα μόνα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, είναι:
1. Τα λεγόμενα του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, αποδόθηκαν σωστά από την εφημερίδα.
2. Απηχούν τις απόψεις του Δημάρχου και αυτός συμφωνεί.
3. Το 2016, θα επιδειχθεί κάποια “ελαστικότητα”, κάτι που σημαίνει πως αυτή είναι πεπεπερασμένη και όχι άπειρη, αλλιώς θα είχε δηλωθεί ρητά πως τα -όποια-μέτρα δεν θα ισχύσουν το 2016. Άρα, μπορεί και το 2016, να αναγκαστεί η Σαντορίνη, να εκδιώξει υπεράριθμα σκάφη.
4. Οι 8.000 επισκέπτες ημερησίως είναι επισήμως το ανώτατο όριο, χωρίς να συνυπολογιστούν άλλες παράμετροι. Δηλαδή αν από το πρωί έως το μεσημέρι, έρθουν 8.000 και αναχωρήσουν το απόγευμα και το απόγευμα έρθουν άλλοι 2.000, οι απογευματινοί θα υποχρεωθούν να σαλπάρουν για άλλα λιμάνια.
5. Έχει βρεθεί, αναλυθεί, ελεγχθεί και είναι έτοιμος προς εφαρμογή, ο νομικός μηχανισμός απαγόρευσης κατάπλου σκαφών και αποβίβασης επισκεπτών στις λιμενικές ζώνες του νησιού.
6. Έχει δημιουργηθεί ικανός μηχανισμός αποτροπής αποβίβασης για την περίπτωση που κάποιο κρουαζιερόπλοιο έχει σταθεί εκτός λιμενικών ζωνών και μικρά σκάφη- λέμβοι, βάρκες, καΐκια ή σωσίβια- οδηγούν τους επιβάτες στη στεριά.
7. Το Λιμενικό Ταμείο, είναι ένα άσχετο με το Δήμο, μονοπρόσωπο όργανο, όπου η βούληση του εκάστοτε Προέδρου -ιδίως σε μείζονα θέματα- αποτελεί αυτοδίκαια πολιτική του νησιού, που δεν έχει ανάγκη ούτε δημόσιας διαβούλευσης, ούτε δημοκρατικής εξουσιοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε καν από το Διοικητικό Συμβούλιό του, που απ’ ότι συνάγεται έχει απλώς διακοσμητικό, χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου