8 Ιουνίου 2016

Oι μεγαλοεπιχειρηματίες να κερδάνε και όλοι οι υπόλοιποι να πάνε να γαμηθούν.

Επιτέλους λευτεριά στο Ελληνικό - by To Skouliki Tom

Περίπου 2 χρόνια μετά το κάλεσμα που είχαμε κάνει μέσα από το μπλογκ μας, οι φωνές μας εισακούστηκαν, αφού χθες ανακοινώθηκε και επισήμως η παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Επιτέλους λευτεριά στο Ελληνικό!

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού είναι η πιο υπέροχη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, αφού ξεπουλά για ένα κομμάτι ψωμί μια έκταση διπλάσια αυτής του κρατιδίου του Μονακό, οπότε η Ελλάδα δε θα γίνει μία αλλά δύο φορές Μονακό.

Για όσους δε γνωρίζουν, η τιμή πώλησης του Ελληνικού ανέρχεται στα 915 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 148 ευρώ/τ.μ., δηλαδή λιγότερο από όσο κοστίζει μια γκαρσονιέρα στην Πλατεία Αμερικής ή αλλίως όσο κοστίζουν συνολικά περίπου 200 σπίτια στη Γλυφάδα κι όλα αυτά ενώ μιλάμε για μια έκταση 6.200.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία είχε αποτιμηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ότι αξίζει 3 δις, δηλαδή 328% πάνω από την τιμή πώλησης. Δεν είναι υπέροχο;

Η έκταση αυτή, εκτός από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, περιλαμβάνει το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας - δηλαδή ολόκληρη την παραλιακή ζώνη - και το Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά. Δώστε τα μωρέ όλα εκεί χάμω να πάνε στο διάολο!

Τα καλά νέα δε σταματούν εδώ, αφού η Lamda Development είναι υποχρεωμένη να καταβάλει άμεσα μόνο τα 300 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν σε δόσεις με ορίζοντα αποπληρωμής τα 10 χρόνια, χρήματα τα οποία βάσει μνημονίων θα πάνε απευθείας στη μαύρη τρύπα του χρέους. Κερδάμε!

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το όφελος δε θα προκύψει τόσο από το τίμημα όσο από τα έργα δόμησης κι αυτό είναι πολύ σωστό, αφού το Δημόσιο αναλαμβάνει το κόστος υπογειοποίησης της Ποσειδώνος, την υποχρέωση κατασκευής και λειτουργίας εντός του ακινήτου δημοσίων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τη συντήρηση του περιβόητου Μητροπολιτικού Πάρκου, έργα των οποίων το κόστος ανέρχεται σε 2,1 δις ευρώ, δηλαδή 2,3 φορές η τιμή πώλησης. 

Με λίγα λόγια, όχι απλά ξεπουλάμε το Ελληνικό στον Λάτση αλλά του το χαρίζουμε και με προίκα!

Μάλιστα, τα καλά νέα δε σταματούν ούτε εδώ, αφού βάσει νόμου, η Lamda Development απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση της έκτασης κι αυτό είναι επίσης πολύ σωστό, αφού τι είναι ο Λάτσης να πληρώνει φόρους, κανάς μαλάκας σαν εμάς;

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες αναρχοάπλυτες φωνές που λένε ότι η πώληση του Ελληνικού εναντιώνεται στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία - το καζίνο δεν προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία, απαλείφθηκε εκ των υστέρων ο όρος που έλεγε ότι το 30% της αξίας της έκτασης θα παραμείνει στο Δημόσιο, δεν εκπονήθηκε περιβαλλοντική μελέτη των επιπτώσεων και άλλα πολλά - αλλά που να ξέρουν τώρα αυτοί οι βρωμιαραίοι από επενδύσεις; 

Σημασία έχει να μην αφήσουμε το φιλέτο του Ελληνικού στο έλεος που προσφύγων που το ρημάζουν καθημερινά. Ας το ρημάξει μια και καλή ο Λάτσης.

Εν τω μεταξύ, διαβάζω για τα malls, τις χιλιάδες ξενοδοχειακές κλίνες και τις χιλιάδες κατοικίες που θα χτιστούν στο Ελληνικό και σκέφτομαι τους καταστηματάρχες της τοπικής αγοράς που δε θα προλαβαίνουν να μετράνε λουκέτα, τους ξενοδόχους της περιοχής που θα βαράνε μύγες και τους περήφανους ιδιοκτήτες των νοτίων προαστίων που θα δουν τις τιμές των ακινήτων τους να γκρεμίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μετά σκέφτομαι ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην ανάπτυξη που θα έρθει και θα τα πάρει όλα σβάρνα.

Η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί θέλουμε δε θέλουμε. Με το ζόρι.

O Λάτσης και οι μεγαλοεπιχειρηματίες να κερδάνε και όλοι οι υπόλοιποι να πάνε να γαμηθούν.

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: 10 χρόνια κράτησε η δικαστική διαμάχη για το The Mall Athens που τελικά κρίθηκε παράνομο από το ΣτΕ και ο Λάτσης πλήρωσε πρόστιμο 0,15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Υπομονή άλλα 10 χρόνια και πού ξέρετε; Μπορεί να κριθεί παράνομο και το Ελληνικό και να αναγκαστεί ο Λάτσης να πληρώσει ακόμα ένα τέτοιο αστρονομικό πρόστιμο. Χρηματάκια που μπαίνουνε είναι όλα αυτά.)

(Ανήθικο δίδαγμα no. 2: Τι ωραίο που φαίνεται το Ελληνικό στη μακέτα ε; Χαρείτε το όσο προλαβαίνετε γιατί δεν θα το δείτε ποτέ έτσι.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου