19 Ιουνίου 2018

Μύκονος το Ελ Ντοραντο του Eυρωπαϊκου νοτου Edition 2020.




Είμαστε άραγε «ξένοι σε έναν τόπο που αλλάζει»;
Εχει παντως λιγο πλακα το γεγονος οτι πριν 11 χρονια που ξεκινησαμε αυτο το Blog, ελεγα τοτε για το πως οτι συστημα και να υπαρξει , οσο υπαρχει χρημα και λειτουργει οπως λειτουργει ,δηλαδή με διαδικασιες που επιτρεπουν στο ιδιο το χρημα να γενναει χρημα απο το τιποτα και αυτο να κυκλοφορει οχι για να εξυπηρετει τις αναγκες των ανθρωπων αλλα για να γινεται πηγη κερδους απο οσους δεν προσφερουν απολυτως τίποτα στην  κοινωνια, η Μύκονος θα ειναι καταδικασμένη .
Βεβαια τοτε οταν τα γράφαμε αυτα, οι περισσοτεροι "πεσανε να με φανε, ειτε γιατι αυτα ηταν εκτος πραγματικοτητας και ουτοπικα, ειτε γιατι απλα ηταν συνομωσιολογικα,φανταστικα σεναρια .
Τωρα 11 χρονια μετα, που δυστυχως οι "προφητειες" και τα φανταστικα σεναρια βγηκαν ενα προς ενα,-ξαφνικα οι περισσοτεροι αρχισαν να συνειδητοποιουν λiγο απο οσα ελεγα εγω και λιγα ακομα ατομα τοτε... που βεβαια δεν ηταν δικες μας μονο αποψεις αλλα ανθρωπων που εχουν ασχοληθει πολυ με το θεμα της Καταστροφής της Μυκόνου χρονια τωρα.
Τελικα η πραγματικοτητα ξεπερναει ακομα και την πιο τρελη φαντασια...
Εγω παντως δεν ειμαι αισιοδοξος για τους λίγους  αγανακτισμενους Μυκονιάτες ή για οποιοδηποτε κινημα, νέος συνδυασμός,δημοτική Παράταξη, κινηση, που δεν θα εχει ενα ξεκαθαρο σχεδιο δρασης και αντιμετωπισης.  Μαλλον προκειται απλα για μια κακοφωνια αποψεων και απλα αγανακτησης που ενω ειναι θεμιτη (και αναμενομενη εδω που φτασαμε), δεν βλεπω να προσφερει κατι ουσιαστικο περα απο την οποια εκτονωση αυτης της αγανακτησης. Αν θελουμε κατι να πετυχουμε θα πρεπει να εχουμε κοινους στοχους, να εχουμε αποφασισει για τις θυσιες που θα κανουμε (ολοι) και για τις παραχωρησεις που μπορει να χρειαστει να κανουμε σε πραγματα που μεχρι χθες θεωρουσαμε βασικα. Η προοπτικη της Μυκόνου να κορεστεί και να υποβαθμιστεί στο τουριστικό στερέωμα είναι ορατή, και θα πρεπει να αρχισουμε να σκεφτομαστε σοβαρα ενα τετοιο ενδεχομενο. Το θεμα ειναι ομως  να μαθουμε να απαιτουμε δικαιοσυνη, ισοτητα,ποιότητα ζωής,το μέλλον των παιδιών μας, και ολα τα αυτονοητα που ποτε δεν ζητησαμε απο οποιον μας κυβερνουσε.
Το μονο θετικο ειναι οτι μπορει ο κοσμος να συνειδητοποιησει τον ψευτικο κοσμο και την Νιρβάνα του χρήματος που ζουσε τοσα χρονια και να γινει επιτελους ενεργος πολιτης αντι να ειναι απλα κατοικος,ενοικιαστης ενός νησιού που εχει γινει το Ελ Ντοραντο του ευρωπαϊκου νοτου για κάθε καρυδιάς καρύδι,
προαγωγούς,ανώμαλους, τυχοδιωκτες, μαφιοζους,εμπόρους ναρκωτικών, διεφθαρμενους πολιτικους,Αλβανικο καρτέλ στις αυθαίρετες Οικοδομές, εργολάβους,
και πάντως τύπου Λαδιάρηδες Δημοσιους Λειτουργούς τοσα χρονια.(βλέπε προηγουμενη ανάρτηση μας) Μύκονος από Νησί των Ανεμων,Νησί του Λαδιού.
Ισως ολα αυτα που περναμε να γινουν το εναυσμα μιας αλλαγης νοοτροπιας του απλου Πολίτη, αλλα εχω τις επιφυλαξεις μου...Και όταν υπερκορεστεί και καταστραφεί το Νησί ,ίσως τότε συνειδητοποιήσουμε ότι και με όλο το χρυσαφι του κόσμου δεν σώζεται.Δηλαδή τι πρέπει να γίνει μια ερευνα για να καταλάβουμε ότι το Νησί έχει ξεπουληθεί σε μεγάλο ποσοστό που μπορεί να αγγίζει και το 50% !!!

By Ladokola

PS :"Όταν σε ένα καράβι που βουλιάζει ο καθένας ψάχνει πώς να σώσει το τομάρι του, τόσο πιο εύκολη δουλειά έχουν οι καρχαρίες." 
  Αποσπάσματα    




9 Ιουνίου 2016


Ένα ακόμη καλοκαίρι που χυδαίοι εμπόροι βιάζουν τα νησάκια του Αιγαίου, καταπατούν δημόσιο χώρο, *σηκώνουν φαραωνικά έργα, χτίσματα πάνω στην άμμο με δούλους με στρινγκ. Δεν μιλάς: το κάθε νησί μεταμορφώνεται σε παρένθεση πόλης. Όταν μιλάς: "δεν θέλεις την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα". Οι ψυχές των τόπων, η σοφία που συνυπήρχαν άνθρωποι και πέτρες, χώμα και νερό υποχωρεί στον κάθε ναυαγό με χαιμαλιά, στο κάθε προγούλι, στον κάθε φορέα marketing και κέρδους εις βάρος μιας συνέχειας που διακόπτεται από μπαλαντέζες, φοίνικες, ξαπλώστρες και ντίλερ αισθημάτων.

Dimitris N. Maniatis

June 1 /2018
Κάτι για Μύκονο: η κριτική στο φαραωνικό μοντέλο που οικοδομείται για το νησί, ταυτίζεται έντεχνα και καθοδηγημένα με την γκρίνια ή την οπισθοδρόμηση. Σε μικρή κλίμακα το νησί μεταρρυθμίζεται σε κόντρα όλων των βαρέων παρελθοντικών δυνάμεων. Μόνο που όταν η αλλαγή συντελεστεί ολοκληρωτικά- αφού γεωγραφικά και χωροταξικά κάποτε το νησί δεν επαρκεί για άλλη αλλαγή- δεν θα υπάρχει πια η Μύκονος. Οι ντόπιοι πια δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Το νησί χάθηκε με δική τους ευθύνη. Είναι μεγάλο, είναι το πιο τουριστικό, είναι το καλύτερο σε όλα, αλλά είναι πια μια πόλη.  
Dimitris N. Maniatis
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kαι ο Επίλογος αγαπητοί Πατριώτες είναι,Θα δίνατε τη σκηνή του Ηρωδείου για παραστάσεις κίτς και καμήλες; Γιατί δίνεται η σκηνή του οικισμού της Μυκόνου, του Κορμπυζιέ και της Δήλου; Οικισμός αναγνωρισμένος από τους καλλίτερους, αν όχι ο καλλίτερος, για την λαϊκή του αρχιτεκτονική στη Μεσόγειο.
...Εκτιμώ ότι δεν είναι θέμα «ελευθερίας» της επιχειρηματικότητας, αλλά αισθητικής και προνοητικότητας για την μελλοντική ευημέρια του νησιού. Για τους σκεπτόμενους, συνετούς Μυκονιάτες με ΟΡΑΜΑ και επιχειρηματίες ντόπιους και Ελλαδίτες, που νοιάζονται για την «Εικόνα» της Μυκόνου και την καινοτόμα εξέλιξη της στο διηνεκές. Γι’ αυτούς που προβλέποντας το μέλλον θέλουν να αποφύγουν το τραγικο τέλος των ηρώων του «Φάουστ» και του «Ντοριαν Γκρει» πουλόντας την ψυχή τους στο διαβολο για εφήμερα «πλουτη».
Οι επιχειρηματίες «της αρπαχτής» και «κυνηγοί κεφαλών», είναι κυνικοί και ευέλικτοι. Αφού «στύψουν το λεμόνι» θα εξαφανιστούν έγκαιρα για άλλα «σαφάρι», αφήνοντας πίσω τους, σε όλους εμάς, τα φλούδια.
Γιατί όπου πατεί το πόδι της ετούτη η φυλή , τα προσαρμόζει όλα στα μέτρα και στα γούστα της, αδιαφορώντας για τους ιθαγενείς, που κατοικούσανε πρότερα τον τόπο, και τις συνήθειές τους.
Η υπεροψία, η κουτοπονηριά και η αισχροκέρδεια που επικρατούν στο πιο διάσημο νησί της χώρας θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους επιχειρηματίεςκαι  κατ επεκταση σε εμάς τους ντόπιους τα επόμενα καλοκαίρια.
Και μπορεί η Μύκονος  ακόμα να «ξαπλώνει» στις πολυτελείς σεζλόνγκ όπως ένα δίμετρο ζάμπλουτο σούπερ μόντελ, αλλά προσοχή μη καταντήσει τις επόμενες σεζόν όπως οι κακομποτοξαρισμένες γριές τσατσάδες που παρακαλάνε τους πελάτες στην πόρτα.

Μήτσος ο Εκδοροσφαγέας


Ps:Ηθικό Δίδαγμα 

δεν ξεπουλάμε Γαϊδάρους, παραγκεριές, ήθη και έθιμα, και τις τοπικές παραδόσεις,φτάσαμε να ξεπουλάμε τα πατρογονικά μας σε Aλβετούς... ντροπή μας.Αν πάλι κάποιοι δεν αντέχουν αυτόν τον τόπο, την Μυκονιάτικη ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τα σύμβολά του, γιατί δεν πάνε να ζήσουν κάπου αλλού;Γιατί εδώ που έχουμε φτάσει να ξεπουλήσουμε το Νησί μας στο τέλος θα καταντήσουμε οι Μυκονιάτες από Καπεταναίοι, κωπηλάτες της γαλέρας !!! Τα αποτελέσματα της εκποίησης του τόπου μας και της αξιοπρέπειάς μας είναι ήδη εμφανή και φρικαλέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου