3 Οκτωβρίου 2014

Γεύση από Μύκονο, Διήμερο για την Κοπανιστή, 3-5/10 .

ΔΗΜΟΣ MYKONOY


4 9:30-13:30 Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο


Ημερίδα αφιερωμένη στην Κοπανιστή – Εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό 


• Αννα Γρυπαρη – Φιλόλογος, ιστορικός, «Η κτηνοτροφία στη Μύκονο»


• Γιωργος Συριανος – Δημοτικός υπάλληλος, αγρότης, «Η τυροκομία στη Μύκονο»


• Γιωργος Ροζος – Κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την 


κοπανιστή), «Προϋποθέσεις για: άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων μικρής δυναμικότητας/ 


ίδρυση μικρού τυροκομείου/ νόμιμη εμπορία-παραγωγή κοπανιστής. Ευεργετικά οφέλη από 


την κατανάλωση παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων – ειδική αναφορά στην Κοπανιστή»


• Προβολή βίντεο με μαρτυρίες «Περί Κοπανιστής» του Δημήτρη Καλφάκη


• 11:00-11:15 Διάλειμμα, καφές, δεκατιανό, από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο 


Γυναικών Μυκόνου & το Γρυπάρειο


• Ηλιας Μαμαλακης – Συγγραφέας και γευσιγνώστης, «Η ιστορία του τυριού στην Ελλάδα, 


από τους Γαλαξίες της θρέψης του Ηρακλή, ως την γαλακτοκομία και την κοπανιστή των 


• Ανδρεας Ανδρουλιδακης – Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα οίνου, «Κοπανιστή και κρασί»


• Σερκος Χαρουτουνιαν – Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, 


«Πιστοποίηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ - προϊόντα 


• Γιωργος Πιττας – Συγγραφέας, μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος & 


επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», «Ελληνικό πρωινό, η πρώτη μύηση 


του επισκέπτη στους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας - ο ρόλος των τυροκομικών» 


• Δημητρης Ρουσουνελος – Συγγραφέας, ερευνητής γεύσης, «Γαστρονομικός τουρισμός, 


η περίπτωση της Μυκόνου» 


Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Μυκόνου 


κ. Κωνσταντινος Κουκας


5  14:30 Γευσιγνωσία-γνωριμία των δημοσιογράφων ειδικού Τύπου, 


με κοπανιστές των Κυκλάδων


 • Ακολουθεί κέρασμα από τον Σύλλογο Γυναικών «Ανωμερίτισσες»


και εστιατόρια της Πλατείας Άνω Μεράς


6 11:00 Σινέ Μαντώ - Κήπος Μελετόπουλου 


Μαγειρεύουμε με κοπανιστή – Εκδήλωση ανοιχτή για το κοινόΓεύση από Μύκονο, Διήμερο για την Κοπανιστή, 3-5/10 .

ΜΥΚΟΝΟΣ 10.09.14
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γεύση από Μύκονο
Διήμερο αφιερωμένο στην Κοπανιστή
Μύκονος 3-5 Οκτωβρίου 2014
Η Μύκονος, το νησί των εκπλήξεων, μπαίνει σιγά-σιγά και στο παιχνίδι της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας.
Χρόνια τώρα είναι αγαπημένος προορισμός ελλήνων και ξένων επισκεπτών, ωστόσο μέχρι σήμερα η γαστρονομικοί
της προσανατολισμοί χαρακτηρίζονταν από εξωστρέφεια. Το νησί διαθέτει εστιατόρια διεθνούς φήμης και παρέχει τη
δυνατότητα να απολαύσει κανείς κουζίνες και πιάτα από πολλές γωνιές της γης. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια
έντονη και ευδιάκριτη στροφή με ελληνικές και κυκλαδίτικες αναφορές.
Στην πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται από ντόπιους μάγειρες και συναδέλφους τους που επέλεξαν το νησί για να
ασκήσουν το επάγγελμά τους, ήρθε τελευταία να προστεθεί η προσπάθεια που γίνεται από ομάδες πολιτών που
έβαλαν την γαστρονομία και την παραγωγή στα ενδιαφέροντά τους. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η δεκαετής
δραστηριότητα του Ερασιτεχνικού Οινοελαιουργικού Συνδέσμου Μυκόνου που έχει ήδη φέρει στο νησί, συχνά με την
επικουρική στήριξη και του Δήμου, 25.000 κλήματα και 10.000 ελαιόδεντρα. Ούτε και η πλούσια διετής
δραστηριότητα της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου που έχει νοστιμίσει τους μυκονιάτικους χειμώνες. Ήδη η
συνεργασία των δυο ομάδων έφερε την πρώτη στο νησί γευσιγνωσία ελαιολάδου, δέκα μάλιστα από τα ελαιόλαδα
που δοκιμάστηκαν ήταν, μικρής μεν, αλλά μυκονιάτικης παραγωγής.
Τον Οκτώβριο είναι στα σκαριά μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που ήδη έχει δημιουργήσει αίσθηση και
αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου αγκάλιασε πρόταση της Λέσχης
Γαστρονομίας για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάδειξης των μυκονιάτικων προϊόντων.
Πρώτος σταθμός στο γαστρονομικό αυτό ταξίδι η γνωριμία με την Κοπανιστή. Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας
Προέλευσης των Κυκλάδων, αποτελεί τη γαστρονομική ναυαρχίδα του νησιού, αφού το όνομα της κοπανιστής
Μυκόνου είναι γνωστό και καταξιωμένο στην αγορά επί σειρά ετών.
Το διήμερο 3-5 Οκτωβρίου 2014 στη Μύκονο θα συναντηθούν άνθρωποι από τον χώρο της παραγωγής, της
γαστρονομίας, της επιστήμης και του τουρισμού. Θα δουν το προϊόν από μια σκοπιά που ως τώρα δεν το έχουμε δει:
επιστημονικά και γαστρονομικά. Η κοπανιστή έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των μαγείρων του νησιού οι οποίοι είναι
έτοιμοι να της δώσουν μια διαφορετική γευστική προσέγγιση από εκείνη που ως τώρα παραδοσιακά γνωρίζαμε.
Η Μύκονος αποφάσισε να αναδείξει τα λιγοστά της υπάρχοντα, εκείνα που ήδη την έχουν βάλει στον χάρτη της
γεύσης, όπως η κοπανιστή, η λούζα, τα λουκάνικα, τα αμυγδαλωτά, αλλά και μερικά ακόμα προϊόντα της όπως τα
«καφεμάτικα φασουλάκια», το ξινότυρο, η τυροβολιά κ.ά. που παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, που θα γίνει στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014,
συμμετέχουν ως εισηγητές, ο ειδικός σε θέματα οίνου κ. Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, ο συγγραφέας και γευσιγνώστης κ.
Ηλίας Μαμαλάκης, το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και υπεύθυνος του προγράμματος «Ελληνικό
Πρωινό», συγγραφέας κ. Γιώργος Πίττας, ο κτηνίατρος (με διδακτορική διατριβή και αντικείμενο μελέτης την
κοπανιστή) κ. Γιώργος Ρόζος, ο καθηγητής της Γεωπονικής κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, και από τη Μύκονο οι Άννα
Γρυπάρη, Δημήτρης Ρουσουνέλος και Γιώργος Συριανός.
Οι εισηγήσεις αναμένεται να καλύψουν τα θέματα:
- Προϋποθέσεις για άδεια σταβλικών εγκαταστάσεων μικρής δυναμικότητας,
-Προϋποθέσεις ίδρυσης μικρού τυροκομείου,
-Προϋποθέσεις νόμιμης εμπορίας-παραγωγής κοπανιστής,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου