9 Ιουλίου 2014

Πρωταθλήτρια η Μύκονος...

- Επιχειρηματίες, πτωχευμένοι και μη, πρώην τηλεαστέρες, τέως μεγαλοεκδότες και έκπτωτοι πολιτικοί τα παίρνουν «μαύρα» από τους φιλοξενούμενούς τους- Μόνο στις Κυκλάδες έχουν εκδοθεί φέτος 669 ειδικά σήματα του ΕΟΤ, τη στιγμή που διατίθενται πάνω από 1.500 πολυτελείς κατοικίες

Η κρίση «ξεσπιτώνει» τους άλλοτε ισχυρούς και επώνυμους που   νοικιάζουν πλέον τις καλοκαιρινές βίλες τους αντί αρκετών χιλιάδων ευρώ. Κλείνουν έτσι «τρύπες» στον προϋπολογισμό τους, αλλά, από την άλλη, ανοίγουν άλλες στην Εφορία, καθώς μόλις μόνο μία στις δέκα δηλώνεται στον ΕΟΤ.

Εφτιαξαν τις κατοικίες τους την εποχή που το χρήμα έρρεε άφθονο και η επένδυση σε ακίνητα εθεωρείτο η σταθερότερη και ασφαλέστερη επιλογή. Χρυσοπλήρωσαν παραμυθένιες θερινές βίλες τις οποίες χαίρονταν ξένοιαστα οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι παρέες των καλεσμένων φίλων τους. Αλλοι, βέβαια, επένδυσαν σε περισσότερες από μία με σκοπό να τις μοσχοπουλήσουν σε VIP επισκέπτες, ενώ  άλλοι τις έχτισαν με μεράκι για να τις κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.  Ηταν η περίοδος της αμεριμνησίας, των μεγάλων προσδοκιών, της ασυγκράτητης αισιοδοξίας, αν όχι και της αφέλειας ότι εκεί θα διασκέδαζαν τα ατέλειωτα ζεστά ελληνικά καλοκαίρια μιας ολόκληρης ζωής.  

Τα πράγματα, όμως, δεν ήρθαν όπως τα περίμεναν. Τα μεγάλα δάνεια, η αδυναμία κάλυψης εξόδων συντήρησης, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, τους αναγκάζουν να συμβιβαστούν  και  να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις αξιοποίησής τους. Τώρα αντί να  απολαμβάνουν τα σπίτια τους, αναγκάζονται με βαριά καρδιά να τα αποχωριστούν μέσα στο καλοκαίρι αφήνοντας -με το αζημίωτο φυσικά- τους τουρίστες να ζήσουν τον δικό τους μύθο. Μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ την εβδομάδα κυμαίνονται για την υψηλή περίοδο οι τιμές ενοικίασης των τουριστικών κατοικιών που φιλοξενούν έως και 10 άτομα σε δημοφιλείς προορισμούς, ενώ ο τζίρος υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ. 

 Τα επίσημα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΤ για το ραγδαία αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατόχων αυτοεξυπηρετούμενων ακινήτων (κατοικίες και επαύλεις) για την έκδοση ειδικού σήματος λειτουργίας τουριστικής επιπλωμένης κατοικίας είναι εντυπωσιακά. Μόνο στις Κυκλάδες έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους 669 ειδικά σήματα λειτουργίας, ενώ πέρυσι είχαν παραχωρηθεί μόλις 25. Το συγκεκριμένο γραφείο δέχεται 15 αιτήσεις καθημερινά και η αναμονή υπολογίζεται σε έναν μήνα περίπου. Στις Κυκλάδες υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή νοικιάζονται περισσότερες από 1.500 κατοικίες. «Μέχρι τον Απρίλιο κινούμασταν σε ήρεμα νερά και η περίοδος αναμονής για την έκδοση του ειδικού σήματος ήταν 3 με 4 ημέρες», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Σύρου Μιχάλης Παράβαλος, που είδε την κατάσταση να αλλάζει μέσα σε μία ημέρα. «Στις 4 Απριλίου, μέσα σε μία μέρα μόνο κατατέθηκαν 110 αιτήσεις. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 200 αιτήσεις και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεπεράσει τις 1.000. Και δεν μιλάμε για 1.000 σπίτια, καθώς τα συγκροτήματα περιλαμβάνουν πολλά διαμερίσματα αλλά παίρνουν ένα σήμα». 

Πρωταθλήτρια η Μύκονος


- Ο εφοπλιστής Χάρης Βαφειάς συγκαταλέγεται στη λίστα με τα ηχηρά ονόματα που ανοίγουν τις πόρτες των πολυτελών κατοικιών τους για τους τουρίστες. Η εντυπωσιακή έπαυλή του στην παραλία της Λια με τις πέντε κρεβατοκάμαρες και την υψηλής αισθητικής πισίνα νοικιάζεται μέσω του μεσιτικού γραφείου mykonosvillas.com και η τιμή της γίνεται γνωστή στους ενδιαφερόμενους κατόπιν αιτήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι τιμές στη βίλα Βαφειά ξεκινούν από 2.000 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα την περίοδο και τη διαθεσιμότητα. Read More Here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου